2016-11-25

Mr. B.K.S. Iyengar

De grondlegger van Iyengar yoga, Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar, was een van ‘s werelds meest vooraanstaande yogaleraren.

Op zijn zestiende jaar kwam Mr. Iyengar in de leer bij de gerenommeerde yogaleraar Krishnamacharya. Wat begon als een manier om ziektes te bestrijden, werd zijn levensmissie.

Mr. Iyengar was een oprecht en betrokken yogabeoefenaar. Door intense oefening en onderzoek ontwikkelde hij een ongekend inzicht in de houdingen (asana’s) en de ademhaling (pranayama) van de Hatha Yoga. Hij heeft de technieken ervan gedetailleerd uitgewerkt. Sleutelbegrippen daarbij zijn: extensie, expansie, in lijn brengen (alignment), connectie, precisie.

Ook heeft hij hulpmiddelen ontwikkeld zoals riemen, blokken, touwen, stoelen, houten boogjes, dekens en kussens. De hulpmiddelen helpen bij een correcte uitvoering van de houdingen, ze ondersteunen bij problemen en intensiveren de beoefening voor wie grenzen wil verleggen.

image-2-2

Mr. Iyengar’s benadering was vernieuwend en kreeg wereldwijd erkenning.

Zijn boek Light on Yoga, in het Nederlands vertaald met als titel Yoga Dipika, is het bestverkopende yoga boek wereldwijd. In dit naslagwerk zijn alle series houdingen opgenomen met foto en een beschrijving van de juiste uitvoering en de effecten ervan.

De filosofie waarop zijn methode is gebaseerd staat beschreven in Light On Life, in het Nederlands vertaald als Yoga als levenskunst.

Daarnaast zijn nog veel meer boeken van zijn hand verschenen, waaruit de rijkdom en diepgang van zijn methode blijken.

B.K.S. Iyengar overleed in 2014 op 95-jarige leeftijd in zijn geboorteland India. Zijn gedachtegoed is voortgezet, onder andere door zijn dochter Geeta, die in 2018 is overleden, zijn zoon Prashant, en door de vele leraren in India en wereldwijd die volgens deze methode zijn opgeleid en erin lesgeven.